به گزارش شهرآرانیوز؛ بیست وسومین نمایشگاه بین المللی لوازم خانگی از سه شنبه شب در مشهد آغاز به کار کرد؛ نمایشگاهی که با وجود سردی هوا با استقبال فراوان شهروندان روبه رو شد. البته موضوع نمایشگاه نیز در این استقبال بی تأثیر نبوده است. شاید یکی دیگر از علل استقبال از نمایشگاه، تنوع برندها و محصولات تولید داخل بوده باشد. باید توجه کرد در روزهایی به سر میبریم که واردات لوازم خانگی به شدت محدود شده است و دولت تلاش میکند با به کارگیری چنین سیاستی، کاری کند که صنعت لوازم خانگی روی پای خود بایستد.
با این حال نمیتوان اعمال چنین رویهای را بدون آسیب دانست؛ چون ممکن است نتیجه آن شکل گیری انحصار و تکرار تجربه صنعت خودروسازی مان باشد، از همین رو سری به نمایشگاه لوازم خانگی مشهد زدیم و با تعدادی از مسئولان و شرکت کنندگان آن به گفتگو نشستیم تا دیدگاههای آنان را در این باره جویا شویم.
نایب رئیس کمیسیون اقتصادی، سرمایه گذاری و مشارکتهای شورای اسلامی مشهد در مراسم افتتاحیه نمایشگاه با اشاره به حضور ۹۰ شرکت تولید و توزیع کننده محصولات لوازم خانگی در این دوره از نمایشگاه لوازم خانگی مشهد، درباره حمایتهایی که مدیریت شهری میتواند از تولید داخل کند، اظهار کرد: مدیریت شهری تمام توان خود را برای حمایت از تولیدکنندگان گذاشته است.
به عنوان نمونه در شرایط دشوار این روزها که کشورمان درگیر سرمای شدید هواست، مدیریت شهری تلاش میکرد خدشهای به برگزاری نمایشگاه لوازم خانگی وارد نشود. مجید دبیریان بیان کرد: در جلساتی که با خانه صنعت ومعدن استان داشته ایم، نیز بیان کردیم که مدیریت شهری میتواند در هر حوزهای که توان آن را دارد، با بخش تولید همراهی کند.
این ظرفیت چه در تصویب قوانین و چه در اجرای آن وجود دارد. به اعتقاد ما لوازم خانگی تولیدی کشور ما، توان رقابت با نمونههای خارجی را دارد. البته مایل نیستیم آن بلایی که تولیدکنندگان خودرو سر مردم آوردند، در تولیدات لوازم خانگی رخ دهد، با این حال تجربه ثابت کرده است اگر از تولیدکننده حمایت شود، نیازی به واردات نخواهد بود، بنابراین باید از فرصتی که در محدودیت واردات محصولات خارجی ایجاد شده است، حداکثر استفاده را برد.
رئیس خانه صنعت ومعدن خراسان رضوی نیز برگزاری این دوره از نمایشگاه لوازم خانگی را اتفاق خوبی برای صنعت دانست و اظهار کرد: در کشور ما برندهای خوبی در زمینه تولید لوازم خانگی فعالیت میکنند. نکته جالب برای من، این بود که در این نمایشگاه طراحیهای بدیعی را در تولید لوازم خانگی مشاهده کردم.
فیروز ابراهیمی درباره سیاست جلوگیری از واردات لوازم خانگی خارجی بیان کرد: اعمال این سیاست تا اینجای کار بسیار عالی بوده است. پیش از این، برندهای کره جنوبی در بازار ما جولان میداد و مانع رشد واحدهای داخلی میشد. به عقیده من کالاهای ما قابلیت رقابت با برندهای کرهای را دارد و فاصله ۵ تا ۱۰ درصدی تکنیکال محصولات ما با آنان نیز برطرف شدنی است.
رسول ابن الرضا، رئیس اتحادیه لوازم خانگی مشهد، نیز در گفت وگویی با خبرنگار ما، درباره ارزیابی خود از وضعیت کنونی بازار لوازم خانگی بیان کرد: درحال حاضر این بازار به شدت رکود دارد و علت آن هم این است که توان خرید مردم خیلی کم شده است. وی نیز درباره اعمال سیاست منع واردات کالاهای خارجی گفت: من مخالف برخورد سفت وسخت با بستن بازار لوازم خانگی خارجی هستم؛ چون ممکن است به وضعیت صنعت خودرو دچار شویم و مانند آن شاهد شکل گیری مافیا در صنعت تولیدات لوازم خانگی باشیم، از همین رو لازم است واردات محصولات خارجی ادامه یابد تا قیمتها شکل مشخصی پیدا کند. اگر کالای خارجی وارد بازار شود، وضعیت رقابت در تولیدات داخلی نیز بهتر خواهد شد.
در ادامه، یک تولیدکننده ظروف چینی حاضر در نمایشگاه با اشاره به وضعیت فعلی بازار لوازم خانگی اظهار کرد: هم اکنون وضعیت بازار فروش این محصولات در مقایسه با سال گذشته بهتر است؛ چون واردات لوازم خانگی، کنترل و همین موضوع سبب تقویت تولیدات داخلی شده است، با این حال همچنان شرایط بازار خیلی متغیر است و نوسانات قیمت ارز نیز بر هزینههای تولید و قدرت خرید مردم بسیار اثر میگذارد. زمانی که قیمت ارز نوسان دارد، استقبال مردم از خرید کالای داخلی بیشتر میشود، ولی از طرف دیگر قدرت خرید آنان کاهش پیدا میکند.
وی ادامه داد: البته نوسانات نرخ ارز اجازه پیش بینی بازار را از تولیدکننده میگیرد. به نظر من اگر قیمت ارز ثبات داشته باشد، این بازار توان توسعه خواهد داشت. در سالهای اخیر بازار محصولات لوازم خانگی توسعه خوبی داشته است و ثبات نرخ ارز میتواند به ادامه این توسعه کمک کند.
یکی دیگر از تولیدکنندگان و فروشندگان محصولات لوازم خانگی نیز درباره وضعیت کنونی بازار لوازم داخلی بیان کرد: درحال حاضر وضعیت بازار این محصولات نسبت به صنایع دیگر بهتر است؛ چون میزان واردات نمونههای خارجی کم شده و ورود برندهای بزرگ لوازم خانگی خارجی نیز کاهش پیدا کرده است.
باید توجه کرد اگرچه این موضوع به تولیدکننده داخلی قوت بخشیده است، نباید اصل رقابت در بازار از بین برود، از همین رو به نظر میرسد اگر واردات به صورت محدود ادامه پیدا کند، رقابت توسعه خواهد یافت و تولیدکننده مجبور به افزایش کیفیت محصولاتش خواهد شد. وی اضافه کرد: البته جلوگیری از ورود محصولات خارجی، منجر به تکرار تجربه خودروسازی در صنعت لوازم خانگی کشورمان نخواهد شد؛ چون تعداد مجموعههای فعال در صنعت خودروسازی ما محدود است. درحال حاضر محصولات داخلی توان رقابت با کالاهای خارجی را دارد و مصرف کننده نیز از کالاهای ایرانی راضی است.
یک فروشنده دیگر محصولات لوازم خانگی که در این نمایشگاه حضور یافته بود، اصلیترین مانع در تولید محصولات لوازم خانگی داخلی را نوسانات نرخ ارز دانست و افزود: جای تأسف است که وضعیت بازار لوازم خانگی به دلیل افزایش نرخ ارز خوب باشد. درست زمانی که نرخ دلار ثابت است یا سیر نزولی دارد، بازار محصولات ما نیز دچار رکود میشود. این یک نقیصه است.
وی عقیدهای متفاوت درباره ممنوعیت واردات لوازم خانگی خارجی و تأثیر آن بر تولیدات داخل داشت که در همین زمینه اظهار کرد: این موضوع به توسعه برندهای داخلی کمک زیادی میکند؛ به شرط اینکه برندهای داخلی، کیفیت لازم را داشته باشد. بی توجهی به این موضوع میتواند صنعت لوازم خانگی را به سرنوشت خودروسازی مان دچار کند. زمانی که رقیبی برای تولید نباشد، کیفیت در اولویتهای پایینتر قرار میگیرد. البته محصولات داخلی توان رقابت با نمونههای خارجی را ندارد، بنابراین لازم است واردات، مدیریت و از طرف دیگر بر کیفیت برندهای داخلی نیز نظارت شود.